Järnvägsbranschen samlas i upprop, satsa på utbildningar i tågteknik!

-Vi vill betona vikten av att utbildning inom spårfordonsteknik på gymnasie- eller YH-nivå stärks och utvecklas. Just nu finns det inte nog med utbildade fordonstekniker för att genomföra planerade investeringar i tåg och installationer eller för löpande underhåll och uppgraderingar, säger Peter Östman, verksamhetsledare för Järnvägsklustret och initiativtagare till uppropet.

Trafiken med persontåg ökade med 56 procent mellan åren 2000 och 2016. Den nationella planen för transportsystemet omfattar 623 miljarder och satsningen på utbyggnad av järnvägen är tydlig. Enligt infrastrukturpropositionen ökar anslaget till drift och underhålla av järnvägen med 47 procent. Lägg därtill över 200 teknikföretag i Sverige som tillverkar komponenter och system till järnvägar över hela världen.

– Behoven av rätt kompetens är skriande och akut. Vi måste gemensamt göra något nu, och hoppas att myndigheter och kommuner kan bistå med rätt utbildningar tillsammans med branschen. Förutom fordonstekniker ser vi ett ökande behov av personer som både kan mekaniken och det digitala. Branschen utvecklas snabbt, och Sverige är i absoluta framkant i världen. Det vore en katastrof om vi missade möjligheterna till nationell utveckling och exportframgångar på grund av att utbildningarna saknas, menar Peter Östman.

För att belysa behovet av fordonstekniker har branschen tillsammans skrivit till YH-myndigheten. Brevet är undertecknat av:

Peter Östman, verksamhetsledare för Järnvägsklustret
Pia Lagerlöf, generalsekreterare i Swedtrain, föreningen Sveriges Järnvägsindustrier
Björn Westerberg, VD för Branschföreningen Tågoperatörerna
Rolf Alm, ordförande i SWERIG, järnvägsindustrins exportorganisation
Per Olofsson, Swedish Rail Skill Forum
Hans-Inge Almgren, Nordic Infracenter i Nässjö.

Brevet sändes till YH-myndigheten den 30 augusti och bifogas i sin helhet.

För mer information, kontakta:

Peter Östman, 070-349 16 58

peter.ostman@jarnvagsklustret.se


More news


Från vänster: Anders Lindén, ordförande Swerig, och Björn Asplund, ordförande Swedtrain.

”Vi skapar en starkare röst för branschen”

Vid årsskiftet slås branschorganisationerna Swerig och Swedtrain samman. I samband med detta startas en fokusgrupp om exportfrågor upp inom Swedtrain.

Pressmeddelande: Nu samlas den svenska järnvägsindustrin under ett tak

Vid årsskiftet 2025 kommer branschorganisationerna Swedish Rail Industry Group (Swerig) och Swedtrain att gå samman under namnet Swedtrain. Syftet med

Detta var Swerigs vårmöte 2024

Stort tack till alla medlemsföretag som deltog på Swerigs vårmöte med mycket bra diskussioner, trevligt mingel i sommarvärmen och imponerande

Europa-flagga

Intervju med Swerig om de viktigaste frågorna inför EU-valet

Swerigs ordförande Anders Lindén intervjuades av Tysk-Svenska Handelskammaren om viktiga frågor inför EU-valet. Vi anser att det kommande Europaparlamentet bör