Bildbank för att bredda bilden av industrin

Syns män så finns män. Bilden av ingenjören är fortfarande en man. Därför lanserar Teknikföretagen Bredda Bilden, en bildbank där kvinnor verksamma inom teknikbranschen spelar huvudrollen och där innehållet utmanar den traditionella bilden av tekniska yrken och miljöer.

Antalet tjejer som väljer teknikprogrammet ökar och den positiva utvecklingen håller i sig även högre upp i åldrarna. 33 procent av de utfärdade examensbevisen 2016/2017 på civilingenjörsutbildningar togs ut av kvinnor, det är en ny toppnivå sedan 2005. Trots detta ser det annorlunda ut när en ingenjörs vardag skildras på bild. Inför internationella kvinnodagen den 8 mars lanseras bildbanken Bredda Bilden, ett samarbete mellan Teknikföretagen och fotografen Emilia Bergmark-Jiménez. Genom att enbart porträttera kvinnor vill Teknikföretagen bredda den stereotypa bilden av ingenjörsyrket och teknikbranschen som annars domineras av män. Syftet är också att belysa den fysiska bildens makt och vikten av att text och bild talar samma språk.

– Som fotograf måste man våga utmana, ifrågasätta och bryta konventioner. Jag anser att vi har ett ansvar för att utveckla samhället och vara med och i bild visa det samhälle vi vill ha. Det är min övertygelse att fotografi kan förändra ett synsätt, säger Emilia Bergmark-Jiménez. Bildbanken Bredda Bilden består av bilder på kvinnor som jobbar med teknik och innovation, eller studerar vid teknisk högskola.

– Att Teknikföretagen har gett mig förtroendet att gå hela vägen och skapa en hel bildbank är det som gör samarbetet unikt. Det är varken polerat eller iscensatt utan situationerna är på riktigt. Sedan är det ett tillfälle att nå väldigt många i en mansdominerad bransch, det ger projektet tyngd och visar att Teknikföretagen tar frågan på allvar, säger Emilia Bergmark-Jiménez.

– Vi vet att det finns massor av tjejer som tvekar inför att bryta könsvallen och välja teknikprogrammet på gymnasiet. Valet sker i en ålder då identitetsuppbyggandet är i full gång och omvärldens syn och bedömning vad som är ”rätt val” för ”rätt kön” är mycket viktigt. Därför vill vi dra vårt strå till stacken i att visa det nya, moderna arbetslivet där tjejer också tar plats i typiskt manliga miljöer, säger Amelie von Zweigbergk, chef för industriell utveckling på Teknikföretagen.

– Men att öka jämställdheten i tekniksektorn handlar inte bara om attityder – politikerna måste också fatta beslut som på allvar driver jämställdheten framåt. Tekniskt basår attraherar många kvinnliga studenter och bidrar till att fler kvinnor blir civilingenjörer. Därför är vi kritiska till att regeringen ännu inte tydligt tagit ställning för fortlevnaden av det tekniska basåret, som är ett av de vassaste verktygen som finns i dag för att öka andelen kvinnor i ingenjörsutbildningar, säger Amelie von Zweigbergk.
Läs mer om Bredda bilden här


More news


Member of the month: Icomera

In January 2023, Icomera have been appointed Swerig member of the month. In connection with that, we took the opportunity to interview Icomera’s Chief Marketing Officer Paul Barnes, and Head of Sales for the Nordics and Baltics, Carola Delsinger.

Containerhamn

Export i tuffa tider

Exportkreditnämnden (EKN), Sveriges myndighet för försäkringar mot risken för utebliven betalning vid exportaffärer, har publicerat en stor guide om export

Påverkansfaktorer på ekonomi och energi tema vid Swerigs höstmöte

På eftermiddagen den 22 november arrangerades Swerigs höstmöte hos Teknikföretagen i Stockholm. Vi blickade tillbaka på ett innehållsrikt år och

Dates for InnoTrans 2024

Next InnoTrans, the International Trade Fair for Transport Technology, will take place between the 24 – 27 of September 2024 in Berlin.